Over LaChappelle®

Parketvloeren met een geschiedenis
August Lachappelle was van origine een Zwitserse ondernemer. Aan het eind van de 19e eeuw, omstreeks 1890, werd in Antwerpen een fabriek geopend welke zich uitsluitend bezig hield met de vervaardiging van hoogwaardige parketvloeren. De vloeren uit deze fabriek waren geroemd door gerenommeerde architecten en werden geplaatst in musea, paleizen en bij vooraanstaande particuliere opdrachtgevers.

In 1904 werd in Breda aan de toenmalige Terheydenschehoek ( wijk Belcrum ) een 2e fabriek geopend. De hier vervaardigde, luxe parketvloeren werden van hieruit door heel Nederland gedistribueerd. Opdrachtgevers konden kiezen uit de vele patronen en sierbanden die werden aangeboden en terug te vinden zijn in het originele patronenboek van de fabrikant.

Tot 1977 werden er in de fabriek in Breda parketvloeren vervaardigd. In dat jaar is de fabriek ontmanteld en is kwamen er geen nieuwe LaChappelle® parketvloeren meer op de markt. 

Wie is Eric Jongmans?

  • Eric Jongmans is een 52-jarige, Bredase, zelfstandig ondernemer en eigenaar van Gaffi ParketVormgevers. Samen met zijn vrouw Annemarthe runt hij deze ambachtelijke onderneming.
  • Sinds 2012 MeesterParketteur bij het Gilde van Parketteurs
  • Ruim 35 jaar vakgerichte ervaring in het leveren, plaatsen en restaureren van traditionele parketvloeren
  • Exclusief leverancier, vervaardiger en plaatser van LaChappelle® parketvloeren
  • Deelnemer aan het Ned. Kampioenschap Parketleggen in 2016, 2017 ( Zilver ), 2018 en 2019.
  • Sinds 2013 secretaris Gilde van Parketteurs
  • Samensteller van het DIC Parket ( Digitaal Informatie Centrum )
  • Commissielid URL 4013 “Historisch Parket”

Terug since 2021

Vanaf september 2021 is het merk LaChappelle® weer helemaal terug! Eric Jongmans, MeesterParketteur en eigenaar van Gaffi ParketVormgevers heeft het exclusieve merkrecht overgenomen en brengt met trots onder deze naam weer nieuwe vloeren op de markt.

Volledig in de stijl en geest van het originele bedrijf worden deze parketvloeren handgemaakt in Breda. Authentieke parketvloeren van het hoogste niveau!

Journalist Léon Krijnen plaatste in 2020 een mooi artikel op zijn website naar aanleiding van een interview met Eric Jongmans. Het hele artikel vind je hier.