Onderhoudsadvies wasvloeren
Boenwas: de mooiste bescherming voor uw parketvloer
Inleiding
Nog steeds zijn in veel monumenten de belangrijkste vertrekken voorzien van prachtige parketvloeren. Het behandelen van vloeren middels boenwas is sinds het midden van de 19e eeuw een natuurlijke manier om het hout te conserveren. In de woningen van welgestelden schraapten ambachtslieden met de hand ingewikkelde parketvloeren en verzegelden ze met was om ze te beschermen tegen vocht en het indringen van vuil.
We hebben het niet over vloeren met een gelakte afwerklaag, dat is geen was, en u mag die afwerking nooit in de was zetten. In plaats daarvan hebben we het over houten vloeren met boenwas als beschermende laag.
Boenwas is een behandelingslaag die het hout niet alleen beschermd, maar ook de schoonheid van elke plank naar voren brengt. Ondanks regelmatige reiniging kan boenwas echter fijn vuil verzamelen en na verloop van tijd dof worden. Het opnieuw aanbrengen van was verjongt de vloer, maar zorgt uiteindelijk voor een wazige opbouw. De was moet worden verwijderd met een wasverwijderaar voor houten vloeren en opnieuw worden aangebracht om de vloer er weer als nieuw uit te laten zien.
In dit artikel bespreken we wat boenwas is, hoe je het moet gebruiken en wat de beste wasverwijderaar voor houten vloeren is die je kunt gebruiken zonder je vloer te beschadigen.
Waarom een houten vloer behandelen met boenwas?
Voor het onderhoud van parket- en houten vloeren welke van origine zijn afgewerkt met een boenwas behandeling, word bij voorkeur de vaste terpentijnwas van LaChappelle® gebruikt. Deze vaste was bevat een hoog bestanddeel zuivere bijenwas, gebleekte carnaubawas ( de hardste wassoort die er bestaat ) en additieven die de stolling en smeerbaarheid verbeteren. Door de twee te combineren met een natuurlijk oplosmiddel, vormen ze een dikke pasta. Na het aanbrengen van de boenwas verdampt het oplosmiddel, waardoor de uitgeharde was achterblijft en het hout beschermd.
Er zijn twee redenen om een houten vloer te behandelen met boenwas:
Ten eerste is de boenwas ondoordringbaar voor water. Het beschermt het hout tegen morsen en geeft weerstand tegen indringen van vlekken in het hout. Omdat je tijd hebt om gemorst materiaal op te dweilen, voorkomt boenwas onbedoelde vlekken.
Ten tweede laat boenwas een aangename satijnglans achter waardoor de vloer er vlekkeloos schoon uitziet. Het geeft het oppervlak een prachtige, authentieke patina.
Daarnaast bied een afwerking met boenwas nog een paar voordelen:
- Kleine krassen afdekken – boenwas vermindert of elimineert het uiterlijk van lichte oppervlaktekrassen en slijtplekken.
- Verlengt de levensduur van de vloer – een met boenwas behandelde vloer heeft een uitstekende bescherming. Met het juiste gebruik en onderhoud zullen ze zelden geschuurd hoeven te worden.
Is de vloer wel behandeld met boenwas?
Er zijn drie manieren om te onderzoeken of een authentieke vloer middels boenwas is afgewerkt Zorg ervoor dat u een onopvallend gebied test.
- Voeg een paar druppels terpentijn toe op een schone, witte doek. Als er een gele of bruine vlek op de doek verschijnt, is het waarschijnlijk was.
- Gebruik een stuk schuurgaas of schuurpapier om de vloer licht te schuren. Als het residu oprult, is het was.
- Als er witte vlekken verschijnen na twee druppels water op de vloer (ongeveer 10 minuten), is de afwerking waarschijnlijk was. Verwijder daarna de witte vlekken door ze voorzichtig in te wrijven met een zachte doek of een met was bevochtigde synthetische, witte pad.
Onderhoud voor vloeren behandeld met boenwas
Boenwas van LaChappelle® zit stevig in het blik, maar heeft een uitstekende smeerbaarheid. De was kan worden aangebracht met een borstel, doek of fijn staalwol ( 00 ). Voor grotere oppervlakken is een boenmachine met een witte en rode pad ideaal.
De boenwas is niet geschikt om te kleuren. Het voed en beschermd uw kostbare vloer en helpt de bestaande kleur te behouden. LaChappelle® boenwas kan ook uitstekend worden gebruikt voor het onderhoud van uw antieke meubelen, lambrisering en trappen.
Hoe breng ik boenwas aan op een vloer?
Alvorens er een nieuwe laag boenwas word aangebracht, dient men eerst te overwegen hoe de vloer gereinigd moet worden. In veel gevallen is stofzuigen of stofwissen voldoende. Oude of vervuilde waslagen kunnen het beste eerst middels een intensiefreiniger voor wasvloeren worden verwijderd ( bv. Linotyn ). Maak uw vloer NIET schoon met water! Boenwas is middels water of in water opgeloste schoonmaakmiddelen niet te verwijderen en kan zeker bij oude, kwetsbare parketvloeren tot schade lijden!
Breng de boenwas dun en gelijkmatig aan op de vloer en laat deze 2-4 uur drogen ( langere droogtijd is altijd beter ).
Boen daarna de vloer op met een boenblok, handmatig of machinaal met boenmachine en witte pad. Na 24 uur opboenen met een katoenen doek of wollen pad als meer glans aan de vloer gewenst is.
Periodiek onderhoud van uw boenwasvloer
Maak de vloer regelmatig schoon middels stofzuigen of stofwissen. Tussentijds de vloer elke 2 weken lichtjes opboenen. Alleen slechts daar nieuwe boenwas aanbrengen waar opboenen de glans op de vloer niet meer ophaalt en de vloer er “droog” uitziet. Het aanbrengen van teveel boenwas zal strepen en vegen tot gevolg hebben terwijl een vloer die te weinig onderhoud heeft gehad er schraal uitziet.
Nogmaals: maak uw wasvloer NOOIT schoon met water of een reinigingsmiddel dat in water is opgelost. Een mooie patina op een wasvloer word verkregen door regelmatig de vloer op te boenen en 1-2 x per jaar de vloer te voorzien van een nieuw laagje LaChappelle® boenwas.
Gebruik nooit sterke oplosmiddelen zoals thinner of aceton om uw vloer te reinigen. Deze kunnen onherstelbare schade aan uw vloer veroorzaken!
Kenmerken van goede boenwas
- De boenwas van LaChappelle® bevat geen siliconen, kleeft niet en smeert als boter
- De boenwas is leverbaar in drie kleuren: wit ( voor lichte houtsoorten ), geel ( voor eiken en midden, donkere houtsoorten ) en bruin ( voor donkere houtsoorten ).
- Een blik LaChappelle® boenwas heeft een inhoud van 380 ml ( 80-100 m2 )
- Bevat veilige oplosmiddelen en is dus ecologisch verantwoord
Bij twijfel: vraag ons om advies!
Bent u er niet zeker van hoe u het onderhoud aan uw vloer het beste kunt uitvoeren of heeft u een gedege advies nodig over de staat en behandelingsmethode die het beste is voor uw vloer: MeesterParketteur Eric Jongmans kan u hiermee van dienst zijn. Hij maakt graag met u een persoonlijke afspraak op locatie. Naar aanleiding van dit bezoek ontvangt u een inspectierapport met daarin vele specificatie’s en de benodigde onderhoudsinstructie’s voor uw vloer.